Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Η «κρυμμένη» εκκλησία στα Μανδριά που γιορτάζει στις 30 Αυγούστου

Μία μεγάλη γιορτή στην Πάφο

Δημοσιεύτηκε στις 29 Αυγούστου 2024

Αν δεν κατάγεσαι από την Πάφο ή αν δεν έχεις έστω κάποια άμεση σχέση με την πόλη αυτή, το πιο πιθανόν είναι να μην έχεις ξανακούσει για την Αγία αυτή. Παρ’ όλα αυτά, στην Πάφο η σημερινή μέρα είναι μια μεγάλη γιορτή.

Ο κόσμος κατευθύνεται προς τα Μανδριά, σε ένα όμορφο εκκλησάκι που επιβλέπει τη θάλασσα, ξεκομμένο από τον πολιτισμό, ''κρυμμένο'' ουσιαστικά σε κοινή θέα, στήνουν τα κιόσκια τους για το πανηγύρι και υποδέχονται πλήθος κόσμου κάθε χρόνο από τις 28 του μήνα μέχρι και σήμερα, 30 Αυγούστου, ανήμερα της γιορτής.

Το ξωκκλήσι είναι αφιερωμένο στην Αγία Βρυαίνη, που ίσως δεν έχεις ξανακούσει εκτός και αν τυχαίνει να γνωρίζεις κάποιον Βρυώνη ή κάποια Βρυώνα (πάντα με καταγωγή από την Πάφο). Επειδή όμως είναι το όνομά μου, η εκκλησία αυτή ήταν πάντα ένας ιδιαίτερος προορισμός για μένα. Ακόμα κι αν δεν θεωρείσαι ιδιαίτερα θρήσκος, η θέα της θάλασσας στη μέση του πουθενά μπορεί να σε ελκύσει με μοναδικό τρόπο..

vrieni2.jpg

Η ιστορία της εκκλησίας, ή μάλλον ο θρύλος γύρω απ’ αυτή, είναι πως χτίστηκε από έναν καπετάνιο που έκανε τάμα στην Αγία – της οποίας την εικόνα είχε μαζί του - για να σωθεί αυτός και το πλήρωμά του από μια έντονη θαλασσοταραχή. Η Αγία Βρυαίνη απάντησε στις προσευχές, κοπάζοντας την τρικυμία και έτσι οι άντρες έχτισαν το εκκλησάκι στο συγκεκριμένο σημείο, κοντά στη θάλασσα.

Στην επόμενη εξόρμησή σου στην επαρχία Πάφου, πήγαινε προς Μανδριά, πέρασε από την πλατεία, (σχεδόν) βγες από το χωριό για να φτάσεις στο εξωκκλήσι. Παρόλο που είναι έξω από το χωριό, οι ταμπέλες θα σε οδηγήσουν εκεί. Συνήθως οι επισκέπτες είναι ελάχιστοι και πέραν από την ηρεμία που θα σου προσφέρει το τοπίο χάρη στη θάλασσα, στην πίσω πλευρά της εκκλησίας υπάρχει επίσης ένας μικρός κήπος.

Κείμενο / Φωτογραφίες: Νάκης Αντωνίου

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close